A szabadulószobák egyre népszerűbbek, és nem véletlenül. Ezek az izgalmas kihívások nemcsak szórakoztatnak, hanem fejlesztik a csapatmunkát és a problémamegoldó képességeket is. De hogyan lehetsz igazán sikeres egy ilyen játékban? Az Exit The Room szakértő játékmesterei megosztották velünk legjobb tippjeiket, hogy hogyan hozhatod ki a legtöbbet a szabadulószoba élményből.

A legjobb tippek és trükkök a szabadulószobákhoz

Játékmestereink imádják a szabadulószobákat. De tényleg, odavannak értük. Minden apró részletét ismerik ezeknek a kihívásoknak, így összegyűjtötték nekünk a legjobb tanácsokat, hogy sikeresen kijuss, és elkerüld azokat a hibákat, amiket a kevésbé sikeres csapatok elkövetnek.

1. Tipp: Mindenki tudjon arról, mit találtál

Az első lépés egy szabadulószobában, hogy alaposan átkutatjátok a helyiséget, és összegyűjtötök minden lehetséges nyomot. Azonban azzal, hogy megtalálsz valamit, még nem ér véget a feladatod – meg is kell osztanod a csapatoddal.

„Nem is hinnéd, hányszor láttam már olyan csoportokat, ahol valaki megpróbál megoldani egy rejtvényt, amit egy másik csapattag már korábban megfejtett,” meséli Tomi, az egyik játékmester.

Ez elsőre egyértelműnek tűnhet, de azok a csapatok, akik folyamatosan kommunikálnak és együtt dolgoznak, sokkal nagyobb eséllyel jutnak ki időben. Fontos, hogy a kommunikáció már a játék elején elkezdődjön, amint beléptek a szobába, és elindul az idő.

2. Tipp: Tartsátok rendben a nyomokat és a feladatokat

Játékmestereink azt javasolják, hogy minden megtalált tárgyat helyezzetek egy jól látható, központi helyre a szobában. Így könnyen hozzáférhettek minden nyomhoz, amit eddig találtatok.

„Könnyű megfeledkezni egy olyan nyomról, ami még nem passzol semmihez,” figyelmeztet Zsófi, egy másik játékmester.

Egy nyom, amit jelenleg nem tudtok használni, később még fontos lehet, ezért érdemes jól látható helyen (ha nem mozdítható, észben) tartani. Limitált az idő a kijutásra, minden megspórolt másodperc számít.

3. Tipp: Ha elakadtál, kérj segítséget!

Megkérdeztük játékmestereinket az örök kérdésről: mikor érdemes segítséget kérni? Gyakran előfordul, hogy a játékosok halogatják a segítségkérést, mert saját erőből szeretnék megoldani a rejtvényeket. Azonban, mivel korlátlan számú segítséget kérhettek, a játékmesterek azt javasolják, hogy inkább kérjetek segítséget, mielőtt túl sok időt vesztegetnétek.

Egy jó szabály: ha mindenki tétlenül áll, és nem tudja, mit csináljon, akkor kérjetek segítséget, bármennyire is a játék elején vagytok. A játékidő, amit ácsorgással töltötök, elpazarolt idő. Sok csapat csak az utolsó pillanatban jut ki, így számít, hogy elkerüljétek az üresjáratokat.

4. Tipp: Figyelj a játékmesterre!

Most már tudod, hogy segítséget kérni nem szégyen. De mit ér a segítség, ha nem hallgatod meg, vagy nem használod fel jól?

A játékmesterek órákat töltenek azzal, hogy igazi szakértőkké váljanak a szabadulószobákban. Ők a ti oldalatokon állnak. Amikor segítséget kértek, az adott pillanathoz leginkább illő nyomot kapjátok. Lehet, hogy ez a nyom segít megfejteni egy rejtvényt, amivel kinyithatjátok a szoba következő részét, vagy lehet, hogy egy kódot kell megfejteni ahhoz, hogy további nyomokat találjatok. 

Amikor szabadulószobába mész, tartsd észben:

Azok a csapatok, amelyek nem jutnak ki időben, gyakran szétszórtak és kaotikusak. Tehát tégy magadnak egy szívességet, és ne legyél szétszórt és kaotikus! Könnyű ezt mondani, ugye? 

Csak emlékezz erre a három dologra:

  • Kommunikálj a csapatoddal!
  • Tartsd rendben a nyomokat!
  • Bízz a játékmesterben!

Hisszük, hogy így sikerülni fog! De tudod, mi a legnagyobb titka a szabadulószobáknak? Az, hogy nem muszáj kijutni ahhoz, hogy jól érezd magad. Az Exit The Room szobái még akkor is szórakoztatóak, ha végül nem sikerül megtalálni a kijutáshoz vezető utat. Így nyugodtan belevághatsz a kalandba.