Mindig érdeklődünk a személyiségtípusok és a közrük zajló interakciók iránt. Akár munkahelyen, iskolában, vagy szórakozás közben, mindenhol találkozhatsz különböző emberekkel. Egy szabadulószobában is biztosan észreveszed a különböző játékos típusokat. Íme három leggyakoribb negatív sztereotípia, akikkel te is könnyen összezárva találhatod magad szabadulószobás kalandod során.

Gombnyomogató

A játékmesterek szívesen segítenek, és adnak is pár tippet egy gombnyomásra, ha elakadsz. De a “Gombnyomogató” túlzottan kihasználja ezt a segítséget, és ahelyett, hogy a csapatával együtt dolgozna a megoldáson, inkább a játékmesterek segítségére támaszkodik. Ez a típusú játékos gyakran siet, és ahelyett, hogy élvezné a kihívásokat, inkább gyorsan megoldaná azokat, még ha ez azt is jelenti, hogy elkerüli a gondolkodást igénylő feladatokat. A szabadulószobák lényege azonban nem csupán a kijutás, hanem az, hogy közben élvezd a folyamatot és tanulj is valamit. A Gombnyomogató viszont türelmetlen, és azonnal megoldást akar, ami gyakran a csapattagok frusztrációját okozza. Ahelyett, hogy össze-vissza kattintgatnál, használd ki az összes játékos együttes szellemi kapacitását! Dugd össze a fejedet a többiekkel, és próbáljátok megoldani a rejtvényeket minden lehetséges módszerrel, mielőtt megnyomnád azt a gombot. A csapatmunka élményét nem pótolja egyetlen gombnyomás sem.

Szabályszegő

Nincs sok szabály egy szabadulószobában, de azokat be kell tartani. Csak olyan egyszerű dolgok, mint például ne mozgasd a bútorokat, és ne add fel. A Szabályszegők gyakran úgy gondolják, hogy a szabályok rájuk nem vonatkoznak, vagy éppen azt hiszik, hogy egy kis csalás nem árt. De a szabályok megszegése nem csak a biztonságot veszélyezteti, hanem a játék élményét is tönkreteheti. Ha például valaki megsérti a "ne mozdítsd el" szabályt, az a szoba berendezésének részét képező rejtett nyomokat is felfedheti, ami az egész csapat élményét lerombolhatja. A szabályok betartása nem csak a biztonságodat szolgálja, hanem biztosítja, hogy minden játékos ugyanolyan élvezettel vegyen részt ajátékban, mint te. A játékmester feladata, hogy biztosítsa a tisztességes játékot, de a játékosok közreműködése nélkül ez nem lehetséges. Szóval tedd meg a csapatért! A szabályszegés csak rövidtávú előnyt hoz, de hosszú távon megfoszt a valódi élménytől.

Kontrollmániás

Mindannyian ismerjük ezt a személyt. Amit ő mond, az mindig helyes, és amit akar, azt végre is hajtják. Azonban a szabadulószobák célja a csapatmunka! A Kontrollmániás gyakran elnyomja a többi csapattagot, és nem hallgat másokra, ami a csapatdinamika szétzilálásához vezethet. Ez a fajta viselkedés nemcsak frusztráló, hanem meggátolja, hogy a csapat a lehető legjobban teljesítsen, hiszen több szem többet lát alapon a különböző ötletek és megközelítések gyakran vezetnek sikerhez. Figyelj a csapattársaid ötleteire is, ugyanúgy, ahogy te is szeretnéd, hogy ők figyeljenek rád. A játékokban az összhang és a kommunikáció kulcsfontosságú. A Kontrollmániás gyakran elfelejti, hogy a szabadulószobák nemcsak a logikai feladatokról szólnak, hanem arról is, hogy hogyan tudsz együttműködni másokkal egy közös cél érdekében. Az epizódban lehet, hogy zsarnoki karaktereket ábrázolnak, de a csapatban nincs helye diktátoroknak. A játékosok tisztességesen játszanak, és együttműködnek. A csapatmunka szelleme nélkül a szabadulószoba élménye sem teljes.