Az emberek nem születnek kiemelkedően kreatívnak. Mint bármely más készség, a kreativitás is jó gyakorlatokkal fejleszthető. De hogyan alakítsunk ki olyan szokásokat melyek pozitívan hatnak kreativitásunkra?

Foglalkozz azzal, ami inspirál!

Az első lépés itt az, hogy kiderítsd, mi serkenti a kreativitásodat. Figyeld meg a munkaszokásaidat, és értsd meg, mi inspirál téged. Akkor dolgozol a legjobban, ha előtte túráztál? Amikor a kedvenc dalaidat hallgatod? Miután elolvastál egy új könyvet? Amikor megtalálod, mi indítja be a kreatív fogaskerekeidet, ügyelj arra, hogy naponta foglalkozz azzal a tevékenységgel!

kreativitás

Frissítsd a környezeted folyamatosan!

Tartsd frissen és inspirálóan a munkakörnyezetedet. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap át kell rendezni a bútorokat, de apró változtatásokat tehetsz. Egy egyszerű módja ennek, ha kilépsz a megszokott munkakörnyezetből. Ha általában irodában dolgozol, vigyél ki munkát a szabadba a változatosság kedvéért. De ha nem tudsz kijutni az irodából, tarts egy inspirációs táblát az asztalod közelében. Az inspirációs tábla lényegében egy kollázs képekből és szövegekből, ami folyamatosan inspirál és a céljaid felé terel. Használhatsz parafatáblát, és folyamatosan cserélheted a képeket, ahogy az ötleteid fejlődnek. Ha nincs helyed ehhez, a Pinterest is egy remek alternatíva!

 

Vezess naplót!

A kreatív emberek fejében gyakran sok minden forog. Emiatt néha könnyű elfelejteni néhány igazán nagyszerű ötletet. Ezért elengedhetetlen a napi napló vezetése a kreatív elmék számára. Legyen szó akár egy alkalmazásról, akár egy kis füzetkéről, a gondolataid leírása biztosítja, hogy a nap káosza után visszatalálj hozzájuk. Amikor új ötleted támad, írd le, és próbáld meg részletesen kidolgozni. Amikor álmodsz valamit, próbáld meg leírni, amint felébredsz. Ha valami érdekeset látsz, írd le a lehető legpontosabban. Ez a gyakorlat nemcsak segít emlékezni az ötleteidre, de újakat is szülhet.

Ne ítélkezz, hanem figyelj!

Az irodalomtanárom mindig arra ösztönzött minket, hogy függesszük fel az ítélkezést. Mindig szerettem ezt a mondást. Ha író vagy, talán hallottál már az Iowa workshop modellről. Ha nem, lényegében egy csoport elolvassa az írásodat és darabokra szedi, miközben neked csöndben kell maradnod, amíg beszélnek róla, javaslataikról, kritikáikról és véleményeikről. Vannak, akik szeretik ezt a módszert, mások pedig tolakodónak és néha keménynek találják. Én egy másik módszert tanultam, amelyben nem lehetek sem bíró, sem "művészeti tolvaj" (valaki, aki megmondja másnak, hogyan kellene elkészíteni a művét). Ehelyett megtanultam egyszerűen olvasni és megfigyelni. A professzorom azt tanította nekünk, hogy két kérdést válaszoljunk meg olvasás után: mit veszünk észre, hogy mit csinál a szöveg, és hogyan teszi ezt a szöveg? Az írói műhelyek mellett ez a gondolkodásmód minden kreatív gondolkodó számára hasznos lehet. Ahelyett, hogy ítélkeznél afelett, amit látsz, engedd meg magadnak, hogy egyszerűen megfigyelj, és írd le, milyen hatást gyakorolt rád valami, és hogyan érte el ezt a hatást. Ez segít félretenni a "tetszik" és "nem tetszik" apróságait, és megtanít arra, hogy tudatosabb legyél a hatásokkal és részletekkel kapcsolatban.

Tegyél fel kérdéseket!

Az előző gondolatomra építve lehet, hogy tetszik neked az Iowa workshop modell. Lehet, hogy úgy gondolod, hogy a megfigyeléses út nem annyira hasznos. Ez rendben van! Valójában jó, ha megkérdőjelezed az ötleteket, ahelyett, hogy vakon elfogadnád őket. A kíváncsiság a kreativitás barátja. Kérdezd meg, hogy miért és hogyan mindenről! A válaszok, vagy akár csak a válaszok keresése, megnyithatják az elméd, hogy másképp gondolkodj: a kreativitás egyik legfontosabb aspektusa.

Készíts vázlatokat!

Először gondolkodsz papíron, majd formáld. Kreatívként meg kell engednünk magunknak, hogy hibázzunk, és gyakran hibázzunk. Nem hagyhatod, hogy a kudarcoktól való félelem visszatartson a teremtéstől. Tanuld meg elfogadni, ha valami nem tökéletes és a hibáid motiváljanak, hogy folytasd, amíg rájössz, mi működik. 

 

Most, hogy ismered a kreatív emberek jó szokásait, ne feledd, hogy a szokások nem alakulnak ki egyik napról a másikra. Naponta kell gyakorolnod őket. Ha szükséged van egy kreatív célra, akkor egy szabadulószobás kaland mindig vár, hogy megmozgasd az elméd, és a szokásostól eltérően gondolkodj.

 

Legfőképpen pedig ne feledd, hogy az egyetlen személy, aki visszatarthatja a kreatív elmédet, az te magad vagy. Ezért soha ne félj (máshogy) gondolkodni!