A céges csapatépítők általában ismerkedős kérdések megválaszolásával telnek. Ezek a módszerek egykor talán hatékonyak voltak, de idővel kiszámíthatóvá és unalmassá váltak. Ha a te kollégáid is húzzák a szájukat a csapatépítő hallatán, akkor ideje kipróbálni valami izgalmasabb, új programot, mondjuk egy szabadulószobát.

csapatépítő

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg te is azon töröd a fejed, hogyan kovácsolhatnád össze jobban a csapatodat, és teremthetnél pozitív légkört. Egy csapat vezetése során észreveheted, mennyi stressz éri őket nap mint nap, és azt is, hogy nem mindig működnek együtt hatékonyan. Egy biztos módszer, hogy megerősítsd a kapcsolatokat és jobban megismerd a munkatársaidat, ha szabadulószobás csapatépítést szervezel.

A szabadulószobás játékok nagyobb kihívást jelentenek, mint más csapatépítő programok, hiszen arra ösztönzik a résztvevőket, hogy proaktívan gondolkodjanak és együttműködjenek egy közös cél érdekében. De számtalan indok van, amiért a szabadulószoba az ideális hely a csapatépítéshez, ebből mutatunk 10-et.

A szabadulószobás csapatépítés előnyei

Meglepően kedvező áron elérhető

Egy helyszín lefoglalása, szállás és étkezés biztosítása egy egész hétvégére nagyon drága. Ezzel szemben a szabadulószobák jóval kevesebbe kerülnek, és sokkal rövidebb idő alatt lezajlanak. Nincs szükség szállásfoglalásra vagy egyéb költségekre, hiszen a csapatnak csak nagyjából egy órát kell eltöltenie a kijutáshoz. A szabadulószobás csapatépítés költséghatékony és emellett ráadásul és garantáltan összehozza a munkatársakat.

Kevés időt vesz igénybe

Egy-egy szabadulószoba megoldása nagyjából egy órát vesz igénybe. Ezért olyankor is bevethető csapatépítőként, amikor a cég nem akar rászánni egy teljes napot vagy egy hétvégét. Ezzel együtt a kijutós játék egy intenzív élmény, így nem lesz kevésbé hatékony, mint mondjuk egy egész délelőttös előadás vagy egy több órás közös sörözés.

Számos téma közül lehet választani

Válassz megfelelő témát minden csapat számára! Lehet, hogy tisztában vagy egy csapat közös érdeklődési körével. Például, ha mindannyian érdeklődnek a történelem iránt, válassz nekik egy olyan témájú szobát, hogy még élvezetesebb legyen a játék. A Bomba szobánk a hidegháború idejére repít el, a Múmia és Azték szobával pedig a még távolabbi múltba tehettek egy izgalmas látogatást. Fontos figyelembe venni azt is, milyen készséget szeretnél fejleszteni a játékosokban. Ha például azt szeretnéd, hogy a csapattagok minden apró részletre figyeljenek, válassz nekik egy nyomozós szobát, mint például a klasszikus paraparkos Tetthely. Vagy egyszerűen sorsold ki, és hagyd, hogy a szerencse döntsön!

Feltárja az erősségeket és gyengeségeket

A szabadulószobás játékok arra késztetik a játékosokat, hogy felülkerekedjenek a kihívásokon. Az, akiről azt hitted, hogy vezető szerepet vállal, lehet, hogy inkább a rejtvények megfejtésében jeleskedik, míg az, akiről azt gondoltad, nem lesz annyira sikeres, talán ő találja meg a legbonyolultabb problémák megoldását. A szabadulószobák csapatépítő programként való alkalmazása tele van meglepetésekkel, amelyek felfedik a játékosok szunnyadó képességeit.

Javítja a csapaton belüli kommunikációt

Ha a csapatod tagjai nem szoktak rendszeresen beszélgetni vagy megosztani egymással ötleteiket és stratégiáikat, akkor érdemes összekovácsolni őket, hogy javuljon a kommunikációs készségük. A szabadulószobás csapatépítések során a játékosok kénytelenek megszólalni, hiszen az ő ötletük lehet a kulcs ahhoz, hogy megoldják a rejtvényt és kijussanak a szobából. Bármilyen szokatlan vagy vicces is legyen az ötlet, jól járnak, ha meghallgatják. Ezáltal oldódnak a gátlások, ami visszatartja őket a javaslataik megosztásától.

Fejleszti a problémamegoldó készségeket

Senki sem tud teljesen felkészülni egy szabadulószobára. A játékosok ugyan számítanak rá, hogy sok rejtvényt kell megoldaniuk, de fogalmuk sincs, milyen típusú rejtvényekkel találkoznak. A játékosokat olyan váratlan helyzetek megoldására késztetik, amelyekre előre nem tudnak felkészülni. Ez a játékos környezetben való problémamegoldás remek módja annak, hogy gyakorolják az irodában is szükséges készségeket!

Fejleszti az időbeosztást

A játékosok általában legfeljebb egy órát kapnak arra, hogy megoldják a rejtvényeket és kijussanak a szobából. Az időkorlát miatt a játékosok motiváltak, hogy a rendelkezésre álló idővel gazdálkodjanak, és mindent megtegyenek, hogy még az idő lejárta előtt befejezzék a játékot. Nincs idő ücsörögni, mert gyorsan értelmezniük kell a szobában elrejtett nyomokat. A játékosok általában egyénileg fedezik fel a nyomokat, majd megosztják a csapattal, amit találtak, ezzel rengeteg időt takarítanak meg.

Felszínre hozza a vezetői készségeket

Ahhoz, hogy a szoba minél nagyobb területét lefedjék és gyorsan megoldják a rejtvényeket, szükség van egy vezetőre, aki kiosztja a feladatokat és koordinálja a csapat tevékenységét. Mivel nem minden csapat működik olajozottan, valakinek szüksége lesz arra, hogy átvegye a vezetést. Ez megmutatja, ki rendelkezik rejtett vezetői készségekkel, amelyeket akár a munkahelyi környezetben is kamatoztathat.

Kreatív gondolkodásra ösztönöz

A játékosok olyan kihívásokkal találkoznak a szabadulószobákban, amelyek távol állnak a mindennapi feladataiktól. Az ügyfelek problémái és papírmunka helyett itt játékos feladatokat kell megoldaniuk kreatívan. Az irodai környezetben a játékosok talán megszokták, hogy a dolgokat egy csettintésre elintézik, mert már mesteri szinten elsajátították vagy mert követnek egy bevált módszert. Tehát, ha a csapat megszokta, hogy a dolgokat egy bizonyos módon végzik, ez egy jó lehetőség arra, hogy kilépjenek a megszokott kereteik közül, új perspektívából tekintsenek a dolgokra, és új problémamegoldó stratégiákat alkalmazzanak.

Erősíti a csapatszellemet

Ez a csapatépítő legfontosabb célja. Egy szabadulószobát nem lehet egyedül megoldani. A csapatmunka, a játékosok szoros együttműködése elengedhetetlen. Ez a szoros kooperáció az, ami eldönti, hogy hasznos volt-e a csapatépítő vagy sem. Mivel a szabadulószoba pont erre, a csapatmunkára épül, ezért nem is lehetne jobb helyen tartani egy csapatépítőt ebből a szempontból (sem).